tisdag 29 januari 2013

Ricotta, naturell eller smaksatt

Jag hade ingen aning om att det var så lätt att laga egen ricottaost. Ricotta tänker du, denna smaklösa ost. Vanligtvis blandas den tex med spenat och vitlök och fyller pastarör eller används i italienska desserter.

Jag tycker också den är ganska menlös, men man kan ju sätta sin egen prägel!
Denna variant har jag smaksatt med vitlök, citronjuice, citronzest, salt, basilika och persilja. Den blev mycket god att t.ex. bre på finn crisp.

Jag kan tänka mig att den är god att fylla ravioli. Nästa gång ska jag smaksätta den med citron, citronzest och vaniljstång och använda den till jordgubbar och blåbär.

Till ca 4 dl ost
2 L mjölk (3% fetthalt)
5 dl grädde
1 tsk salt
1 dl färskpressad citronjuice

Värm mjölk, grädde och salt till 85 grader i en stor kastrull. Använd termometer. Blandningen från inte koka.

Dra av kastrullen från spisen och blanda i citronjuicen. Låt stå i 5 minuter.

Låt sedan blandningen silas genom silduk i ca 1,5 timme. Ju längre tid desto fastare blir osten. Jag lät min rinna av i saftsil över en bunke över natten eftersom jag ville ha en fastare ost. Jag smaksatte efterråt med ca 2 tsk havssalt, 4 msk citronzest, 4 msk citronjuice, 2 dl färska kryddor, 2 pressade vitlöksklyftor. Lite peppar också. Smaka av och njut!



1 kommentar:

  1. Såg ju urgod ut den där osten, måste jag komma ihåg att göra. Gu se gott på egna baugetter, Jättefint foto, blir så sugen!

    SvaraRadera