onsdag 29 december 2010

Marmelad!



I julklapp har jag gett bort dels hallon- och chokladmarmelad och dels fikonmarmelad.


Choklad och hallonmarmelad
komponerat av underbara Leila Lindholm. Receptet hittade jag här efter att ha sett Leilas Jul på TV4Plus.

Färdigt på: 20 min
Ingredienser

Till 1 burk:
1 l frysta hallon
9 dl muscovasocker
150 g mörk kvalitetschoklad, 70%


Gör så här

1. Blanda hallon och muscovadosocker i en kastrull och låt sjuda i cirka 15 minuter. Skumma om det behövs.

2. Ta bort kastrullen från plattan och smält i grovt hackad choklad.

3. Låt marmeladen svalna något och häll sedan upp den i desinficerade glasburkar med lufttäta lock.



Fikonmarmelad
från Allt om mat. Du kan hitta det här.

500 g fikon, torkade
200 g aprikoser, torkade
4 dl vatten, från blötläggningen
1 dl citron, saft av pressad
12 dl strösocker
2 st kanelstänger
1 st fruktpektin, flaska, (Certo)
Tillagning
Marmeladen är god till ost eller som pålägg. Ann-Charlotte använder helst ekologiskt odlad frukt till sin marmelad. Vill man ha marmeladen slätare kan man mixa den med stavmixer innan den hälls upp på burk.
1. Blötlägg aprikoser och fikon i rikligt med kallt vatten. Låt ligga minst 8 timmar eller över natten.
2. Häll av och spara 4 dl av blötläggningsvattnet. Hacka fikon och aprikoser. Sjud fikon och aprikoser med vattnet
och citronsaft 20 minuter.
3. Rör ner socker och kanelstängerna. Koka utan lock 15
minuter. Skumma då och då. Ta av från plattan och rör ner 1 flaska Certo. Rör någon minut.
Ta upp kanelstängerna. Önskas starkare kanelsmak
kan kanelstängerna följa med i burken. Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar.

Båda marmeladerna fungerar finfint till ost! Fikonmarmeladen gör sig extra bra till holländska Primadonna. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar